2014. március 2., vasárnap

Ismerjétek meg városunkat is! :)

Kecskemét


Elhelyezkedése

     Kecskemét Magyarország közepén fekszik. Bács-Kiskun megyeszékhelye. Népesség szerint mi vagyunk a 8. legnagyobb város Magyarországon. A nagyvárosok közül Kecskemét fekszik a legközelebb az ország mértani középpontjához. Duna-Tisza közén elhelyezkedő város a kedvező helyi adottságoknak köszönheti a létét. Az ország minden részéből könnyen megközelíthető.


Történelme

Kecskemét zászlaja
     Közvetlen környékét már az i. e. 3000-ben is lakták. A bronzkorból egy urnatemető is előkerült.A török időket túlélő városnak nagy pusztítást okozott a rácok kegyetlen támadása 1707. április 3-án. Már a Rákóczi-szabadságharc végén, 1710-ben végleg Habsburg-kézre kerül, s mint halmaztelepülés fejlődik tovább. A polgári átalakulás fontos állomása, hogy 1832-ben egy összegben megváltották hűbéri terheit. Ekkor kezd kibontakozni a tájra mindmáig meglehetősen jellemző homoki kertészkedés és szőlőkultúra. A város az elsők között kapcsolódott be az 1848-as honvédtoborzásba: 1848. szeptember 25-én a régi vásártéren mondta el Kossuth Lajos híres hadba hívó beszédét.A várost 1944 november elsején foglalták el a szovjet csapatok. 1945 után teljesen új helyzetet teremtett a gyökeresen átalakult társadalmi-politikai rendszer: történetében először Kecskemét jelentős közigazgatási szerepkört kapott, az ország legnagyobb területű megyéjének, Bács-Kiskun megyének lett székhelye 1950-ben.

Jelene

Kecskemét címere
     1989. április 1-jén a város megkapta a megyei városi rangot, majd az önkormányzati rendszer 1990-es bevezetésekor megyei jogú várossá alakult.Nyaranta sok külföldi látogat a városba, ahol a főtéren szinte állandóan rendezvények, vásárok szórakoztatják a helybélieket és a turistákat. Kecskemét különösen a németek és hollandok körében népszerű turisztikai célpont. Rengeteg érdeklődőt vonz a város melletti katonai repülőtéren kétévente megrendezett Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap  is. Magyarországon egyedülállón csak Kecskeméten alapított a Daimler autógyár  Mercedes-Benz gyártóközpontot. Évi 100.00 Mercedes CLA és B osztályú autó gurul le a gyártósorról.



Sport

     A város több élvonalbeli csapattal is büszkélkedhet a különböző sportágakban. 
     Kecskeméti KSE kézilabdacsapatunk, a Kecskeméti TE labdarúgócsapatunk,  férfi kosárlabdacsapatunk, a Kecskeméti KSE. Az ország egyik legjobb rögbi csapatának számít a KARC és röplabdacsapatunk is GORTER KRC.


     A város női kézilabdacsapata a Kecskeméti NKSE. Asztaliteniszben a Kecskeméti Spartacus SK női és férfi csapatát fontos megemlíteni. A Hírös Vízilabda SE a férfiak, míg a Villanó Fókák a nők vízilabdacsapata a városunknak. A kecskeméti sportélet legfontosabb helyszínei a Széktói Stadion, a Messzi István Sportcsarnok és a Kecskeméti Fedett Uszoda. Csapatsportokon kívül híresek vagyunk judosainkról, bírkózoinkról, boxolóinkról  atlétainkról és úszoinkról.






1 megjegyzés:

  1. Ezek a képek pedig csodásak Kecskemétről:)

    http://www.flickr.com/photos/102902643@N02/sets/72157636638866965/

    VálaszTörlés