2014. március 15., szombat

Március 15.

      Ma március 15.-e van, ami az egyik legfőbb nemzeti ünnepünk. Ezen a napon az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról emlékezünk meg. 
     1848. március 15-én indult meg az egész mozgalom. Ezt szeretnénk röviden összefoglalni Nektek, hogy mindenki tisztában legyen az eseményekkel.
     Reggel 8 órakor többek között Petőfi Sándor, Vasváry Pál és Bulyovkszi Gyula a Pilvax-kávéházban találkoztak. Jókai Mór itt olvasta fel a 12 pontot. Petőfi S. elszavalta költeményét, a Nemzeti Dalt, ami ikonikussá vált a forradalom alatt. 
     Kevés ember lévén maguk köré próbáltak embereket gyűjteni. Így elindultak az Egyetem utcában található jogi egyetemre. Az itt becsatlakozott fiatal hallgatók tömeggé forrva az Újvilág utcai orvosi egyetemhez tartottak, majd a bölcsész és mérnöki karon is összehívtak tanulókat. 
     10 órakor lefoglalták a Landerer-Heckenast könyvnyomdát. Itt sokszorosították a 12 pontot és a Nemzeti Dalt, amit a tömegnek osztottak. Ennek jelentősége, hogy udvari cenzúra nélkül tették ezt, ami a 12 pont 1. pontjára hivatkozik: sajtószabadság és cenzúra eltörlése. 
     Délután 3 órakor a Múzeum téri gyűlés után a városházára mentek, hogy elfogadtassák a 12 pontot. Ennek eredménye egy rendre ügyelő ideiglenes válaszmány, aminek a ,,márciusi ifjak" is tagjai voltak. 
     Fél 5-kor Táncsics börtöne előtt állt a tömeg. Zichy Károly, a helytartótanács elnöke, azonnal szabadon bocsájtotta Táncsics Mihályt. 
     A tömeg ezután a Nemzeti Színházba vonult. Itt a forradalom ikonművei előadásra kerültek. Egressy Gábor a Nemzeti Dalt szavalta. Az énekkar a Himnuszt és a Szózatot énekelte. Egy betiltott előadás is terítékre került: a Bánk bánt is előadták, ami egy metafóra volt a bécsi udvari hatalmának megdöntésére. 
      Másnap Bécsbe is eljutott a forradalom híre. 17-én megalakult az első felelős magyar kormány gr. Batthyány Lajos vezetésével. A későbbiekben a forradalomnak voltak nyertes pillanatai, azonban az orosz katonák beavatkozásával a magyar forradalom elbukott. 1849. augusztus 13-án történt a világosi fegyverletétel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése